Ohjeet kutistemuoville

24.08.2007 at 18:54 (Kutistemuovi, Ohjeet, Ohjeet - kutistemuovi)

Kutistemuovi on jännä materiaali, josta voi tehdä pieniä koristeita esim. kortteihin, koruiksi ja avainrenkaiksi. Kutistemuovi on ohut muovikalvo, joka kuumennettaessa kutistuu noin 45 % alkuperäisestä koosta ja samalla paksunee noin 1,5 mm paksuiseksi.

FinnStamper myy Lycky Squirrelin valmistamaa kutistemuovia, joka on taitelijalaatuista. Sitä on saatavana valkoisena, kirkkaana, läpikuultavana ja mustana. Kutistemuovi tulee hiomattomana. Sitä voi käyttää myös hiomattomana sellaisenaan, mutta hiominen auttaa värejä tarttumaan kutistemuovin pintaan. Toisaalta, jotkut musteet ”juoksevat” hiotun kutistemuovin ohuissa hiomisnaarmuissa. Ja jos kirkkaan kutistemuovin hioo, siitä tulee läpikuultavan näköistä. Joten, joissakin tilanteissa kannattaa hiominen jättää tekemättä ja mielestäni kirkkaan kutistemuovin kanssa se kannattaa jättää aina tekemättä. Jos haluat läpikuultavan tuloksen, siihen on jo valmiiksi läpikuultavaa kutistemuovia.

Hiominen tehdään hienolla hiekkapaperilla, joka on taitettu esim. puupalikan ympärille, tai voit käyttää tähän tarkoitukseen olevaa hiekkapaparipalikkaa. Aseta kutistemuovi suttupaperinipun tai sanomalehden päälle ja hio kevyesti suorin vedoin…

… ja käännä sitten kutistemuovi 90 astetta ja hio suorin vedoin. Kutistemuovilla on nyt ristikkokuvio. Älä hio pyörivin liikkein.

Leimaa kuvio kutiestemuovin hiotulle puolelle (tai kummalle tahansa puolelle, jos kutistemuovi on hiomaton). Huomioi kuvaa valittaessa, että se pienenee noin 45 % alkuperäisestä koosta kuumennettaessa. Kutistemuoville soveltuvia musteita ovat mm. Fluid Chalk, Crafter’s ja Brilliance.

Kuvan leimaamisen jälkeen sen voi jättää kuivumaan. Tämä saattaa kestää musteesta riippuen jopa tunteja tai päiviä. Monet musteet kuivuvat vasta kutistumisen aikana. Kuvaa värittäessä on siis oltava varovainen, sillä useimmissa tapauksissa muste on vielä silloin märkää. Tässä kuvassa käytin Crafter’s mustetta ja koska en malta odottaa, kuumennan kuumailmapuhaltimella kutistemuovia sen verran, että muste vähän kuivaa mutta muovi ei vielä ala kutistua. Tämä on tehtävä varoen, sillä kutistuminen alkaa yleensä yhtäkkiä ja kuumentaminen on ehdittävä lopettaa ennen kuin mitään kutistumista ehtii tapahtua. Uunissa tätä ei kannata kokeilla.

Kutistemuovikuvan voi värittää puuväreillä, tusseilla, geelikynillä tai leimasinmusteilla.

Huomaa värittäessä, että värit tummuvat kuumennettaessa. Väritä varovasti sillä muste on usein miten vielä märkää tässä vaiheessa.

Leikkaa kuva irti saksilla tai kuviosaksilla. Ole varovainen, sillä muste on yleensä vieläkin tässä vaiheessa märkää. Varo myös, ettei kutistemuovi repeydy. Jos kuviosi tarvitsee reiät, tee ne tässä vaiheessa. Tavalliset paperireijittimet tai eyeletreijittimet käyvät reikien tekemiseen, mutta muista, että myös reijät kutistuvat. Tee niistä siis tarpeeksi isoja.

Nyt se jännin vaihe, kutistaminen. Kutistamisen voi tehdä uunissa mutta paljon jännempää se on kuumailmapuhaltimella.

Kutistaminen kuumailmapuhaltimella:
Aseta kutistettava kutistemuovikuvio kuumuutta kestävälle alustalle. Suttupaperinippu käy hyvin, teflonalusta vielä paremmin. Aloita kuumentaminen. Kutistemuovikuvio saattaa lennellä alustalla, joten siitä voi pitää kiinni vaikka puutikulla. Kuumentamisen aikana kutistemuovi kupristelee ja käpertyy. Ei paniikkia! Se ei ole pilalla. Jatka kuumentamista ja se oikenee samalla kun se kutistuu. Kuumailmapuhaltimen tehosta riippuen tähän menee vain muutamia sekuntteja.

Kutistaminen uunissa:
Älä aseta kutistettavaa kuviota suoraan metallille vaan joko teflonalustan päälle tai pahvinpalalle. Kutista 150 – 175 asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan.

Kutistemuovi on muotoiltavissa kun se on kuumaa. Jos se näyttää kupruiselta, aseta vaikka akryylipala sen päälle hetkeksi, jolloin kutistemuovi suoristuu. Voit myös asettaa kutistemuovin jollekin muulle pinnalle, jolla se muotoutuu erimuotoiseksi, kuten puisen pallon päälle, jolloin siitä tulee kupera. Ole varovainen käsitellessäsi kutistemuovia tässä vaiheessa – se on kuumaa ja polttaa sormet!

Tässä on kutistamaton ja kutistettu kuvio. Huomaa miten paljon värit tummuvat.

Kutistemuovia voi leikata myös joillakin leikkureilla. Kuvioleikkureilla toimii sama sääntö kuin kartonkia leikatessa, eli mitä mutkikkaampi leikkurikuvio, sitä ohuempaa leikattavan kartongin on oltava. Esim. tämä retrokukkaleikkuri toimii hyvin kutistemuovin kanssa, mutta daisy ei toimi ollenkaan.

Kutistemuovikuvion voi värittää myös suoraan leimasintyynyllä. Tämä kutistemuovi on läpikuultava.

Ja tässä kutistamaton ja kutistettu kuvio.

Kirkas kutistemuovi on nimensä mukaan täysin kirkasta ja läpinäkyvää. Jos tämä olisi hiottu ennen kutistamista, se näyttäysi läpikuultavalta kutistemuovilta, eli kuten tuossa ylemmässä kuvassa.

Kirkkaan kutistemuovikuvion voi halutessaan käyttää myös toisinpäin, sillä kuvio näkyy läpi.

Kutistemuovikuvion voi myös kutistaa ensin…

…ja värittää sitten. Tähän käy hyvin läpikuultava ja kirkas kutistemuovi ja se on hyvä vaihtoehto silloin kun et halua värin tummentuvan kutistettaessa. Tässä väritin perhosen takapuolelta suoraan mustetyynyllä.

Väri näkyy kutistemuovin läpi.

Musta kutistemuovi on kaikkein komeimman näköistä ja näyttää hyvältä helmiäismusteiden kanssa.

Kuten edellä sanoin, kutistemuovi on kuumana muovailtavissa. Siihen voi myös leimata, jolloin syntyy kohokuvioita. Tämä tekniikka on nimeltään intaglio. Heti kuumentamisen jälkeen, paina nopeasti leimasin kuuman kutistemuovin päälle, paina lujasti kymmenisen sekunttia. Jos et halua käyttää mustetta leimasimessa, käytä joko VersaMark- tai kirkasta embossingmustetta. Se auttaa leimasinta irtoamaan kuumasta kutistemuovista. Ja ennen kuin kysyt, leimasimesi ei vahingoitu tästä yhtään!

Tässä on vasemmalla intaglio-kuvio ja oikealla samalla musteella ennen kutistamista leimattu kuvio.

Tässä on sama intaglio-kuvio läpikuultavassa kutistemuovissa.

Jännän lopputuloksen saat sekoittamalla pienen tipan Glossy Accentsiä ja nestemäistä dye-mustetta.

Maalaa seos siveltimellä intaglio-kuvion päälle ja anna kuivua. Voit myös käyttää useampia värejä ja tehdä monivärisen kuvion. Valo pääsee vielä kuvion läpi ja se näyttää ihan karkilta!

Kutistemuovivinkkejä:
-Kuumennettaessa kutistemuovi kupristelee ja käpertyy. Joskus se saattaa tarttua itseensä kiinni kutistuessaan. Anna kuvion jäähtyä ja vedä tarttuneista kohdista varovasti. Kuulet pienen napsauksen kun ne irtoavat. Voit nyt jatkaa kuumentamista.

-Värittämiseen voi käyttää myös pastelliliituja, liituvärejä ja rub-ons-metallivärejä. Jos olet epävarma jonkun värin soveltuvuudesta, kokeile sitä pieneen palaan ja kutista se. Jos se vielä kuumentamisen jälkeen lähtee koskiessa sormiin, väri ei sovellu kutistemuoville. Jos se ei kutistettaessa kiinnittynyt, se ei kiinnity myöhemminkään vaikka sen antaisi kuivua vuosia.

-Kutistetun kuvion voi päällystää Glossy Accentsillä tai Dimensional Magicillä.

-Oikein isot kuviot on helpompi kutistaa uunissa. Siellä kutistemuovi yleensä käpristelee vähemmän ja tarttuu itseensä kiinni vähemmän. Samaten oikein pienet kuviot, varsinkin jos niitä on paljon, kannatta kutistaa uunissa niin ne saa kaikki kerralla eivätkä ne lentele ympäriinsä.

-Kirkas ja musta kutistemuovi tarttuvat itseensä kiinni mielestäni ennemmän kuin valkoinen ja läpikuultava. Voit hangata kuvion reunat talkilla ennen kutistamista. Tämä saattaa estää kuvion tarttumisen itseensä kiinni.

26 kommenttia

 1. maiju said,

  Kiitos ohjeesta Sari. Sinä olet kyllä tämä alan mestari :o)
  Vaikkea olet joskus livenä näyttänyt tuota värittämistä yms., niin ei se aina ole onnistunut niin hyvin kuin sulla :o)

  Maiju

  Tykkää

 2. Makepeace75 said,

  Tuota intaglio-tekniikkaa täytyy kokeilla joskus. Lehti tuli onnellisesti perille, kiitos! :o)

  Tykkää

 3. lehtipollo said,

  Kiitos hyvistä ohjeista! Tilaukseni saapui tänään perille, jee.

  Tykkää

 4. Ingridha said,

  Mukavaa saada lisää ideoita kutistemuovin käyttöön! Omia kokeiluja tosin hieman rajoittaa muovista uunissa tuleva pieni haju, joka aiheuttaa pääkivun, mutta aina voi muutaman palasen kerrallaan kutistaa. Pitääkin kokeilla seuraavaksi tuota mustaa. 🙂

  Tykkää

 5. Satu said,

  Mielenkiintoinen juttu tuo kutistemuovi ja kuvion tekeminen/kutistaminen. Todella upeasti olet kuvaillut kuvien kera tuon homman! Josko joskus uskaltautuisi kokeilemaan…

  Tykkää

 6. Paula said,

  Kiitos mahtavista ja seikkaperäisistä ohjeista! Paljon tuli taas uusia ideoita. Tuota intaglio-tekniikkaa täytyy ehdottomasti kokeilla.

  Tykkää

 7. Haka said,

  Kiitos loistavasta ohjeesta! Joskus kokeilin ja jäin juuri jumiin tuohon käpristymisvaiheeseen enkä sen jälkeen ole vaivautunut yrittämään. Ehkäpä nyt onnistuisin! 🙂

  Tykkää

 8. Oliveria said,

  Oletpa taas nähnyt vaivaa ja meidän kaikkien iloksi 🙂 Hienot ohjeet! En ole vielä kokeillut, mutta esim. noi ”retronapit” voisivat olla hauskoja huovutustöissä.

  Tykkää

 9. Anitta Leinonen said,

  Kyselin kutistemuovista asuinkaupunkini askarteluliikkeestä,jossa muovia ei ollut. Siis siletä sain tämän sivun netti osoitteen.vau !-ajattelin-onko tämä taivas.siis mahtavaa. Kiitos . Ei kun tilaamaan, kutistemuovia ja kaikkea muuta…

  Tykkää

 10. Mi casa said,

  Tosi hyvä ohje! Ehkäpä kokeilen minimaailmani koristelussa…

  Tykkää

 11. Tateka said,

  voiko kutistemuovia käyttää mustesuihkutulostimessa?

  Tykkää

 12. Zetti-ranne « FinnStamper said,

  […] Ohjeet kutistemuoviin löytyy täältä. […]

  Tykkää

 13. Gesi said,

  Loistavat ohjeet, kiitos niistä! Tätä on kyllä joskus ihan pakko kokeilla, näyttää hauskalta!

  Tykkää

 14. Heli Mustonen said,

  mahtavaa!

  Tykkää

 15. Nanna said,

  Olipa selkeä ja kiva ohje! En ole uskaltanut kutistemuovia koskaan käyttää kun olet ajatellut sen olevan vaikeaa mutta kyllä tätä täytyy päästä koittamaan:)

  Tykkää

 16. Kurpitsakorvikset « FinnStamper said,

  […] Sitten kuumennetaan kuumailmapuhaltimella kunnes kurpitsat kutistuu ja heti sitten painetaan kevyesti päälle puhdas akryylipalikka, jolla kutistemuovin saa suoristettua. Tarkemmat ohjeet kutistemuoviin löytyy täältä. […]

  Tykkää

 17. Sari said,

  Kiitos Nanna! Yritä vaan rohkeasti – se on kivaa touhua.

  Tykkää

 18. mie said,

  ihania ohjeita pakko testata muovia

  Tykkää

 19. Miru said,

  Jos haluaisin kuvioida mustaa muovia valkoisella, mitä kynä/tussi/yms merkkiä suosittelisitte? Kiitos! : >

  Tykkää

  • Sari said,

   Mustalle kutistemuoville käy mainiosti Brilliancen valkoinen Moonlight White -muste. Kyniä ja tusseja en ole niinkään mustalle kokeillut. Geelikynät käy muuten, ja kimallekynät mutta en ole varma näkyykö ne mustalla, jollei ne ole peittäviä värejä (läpikuultavat värit tuskin toimii kovin hyvin). Teen tänä iltana muutamia kokeiluja niin selviää.

   Tykkää

   • Miru said,

    Kiitos vastauksestasi Sari! Pitääkö tuota mustetta ostaa jostain erikoisliikkeestä, vai löytyykö ihan askartelu-/taidekaupasta? O: Tussilla olisi jotenkin turvallisempi miun lähteä kokeilemaan, mutta jos ne ei näy niin mustetta siis. : >

    Tykkää

 20. Sari said,

  Meillä on tuota mustetta, http://www.finnstamper.com/shop/product_details.php?p=85

  En eilen illalla ehtinyt tehdä kynäkokeiluja, mutta teen ne nyt. Myöhemmin tänään tulee vastauksia.

  Tykkää

 21. Sari said,

  • Miru said,

   Kiitos Sari kattavasta vastauksesta ja kokeiluista, olit suureksi avuksi! : D

   Tykkää

 22. Päivi said,

  Voiko kutistemuovia käyttää mustesuihkutulostimessa,eli siis printtaa kuvaa siihen ja sit kutistaa.

  Tykkää

  • Sari said,

   Hei Päivi, sellaisia kutistemuoveja on, jotka on tarkoitettu mustesuihkutulostimille. Nämä meillä myytävät kutistemuovit eivät ole sellaisia eli ihan käsipelillä vaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: