Kivoja kynttilöitä

28.10.2007 at 16:11 (Sekalaiset)

Tässäpä nopsa ja helppo joululahjaidea. Itsellekin näitä on kiva tehdä nyt kun illat alkaa jo olla säkkipimeitä.

kynttilä

Tähän tarvitaan valkoisia kynttilöitä, valkoista silkkipaperia, leimasimia ja mustetta, halutessa värejä kuvan värittämiseen, liimapuikko, voipaperia ja kuumailmapuhallin.

Ensin leimataan kuva silkkipaperille. Toisessa kynttilässä käytin Crafter’sin mustaa mustetta ja toisessa Brilliancen Sky Bluetä. Kuivata muste kuumailmapuhaltimella mutta pidä puhallin liikkeessä koko ajan, ettei ohut silkkipaperi kärähdä. Halutessasi väritä kuva. Aurinkokuva on väritetty kimallegeelikynillä. Voit käyttää myös vesivärejä, puuvärejä, tusseja yms. Leikkaa kuva tai kuvat  irti läheltä ääriviivoja. Kiinnitä kuvat haluamaasi kohtiin kynttilällä. Käytä liimapuikkoa vain sen verran, että kuvat juuri ja juuri pysyvät kynttilän sivulla kiinni – tarkoitus ei ole liimata niitä kynttilään. Liimaa ei tarvita jos kiinnität vain yhden kuvan tai jos kiinnität yhden kuvan kerralla. Itse kiinnitin kaikki kuvat kerralla koska halusin saada ne suunnilleen yhtä kauas toisistaan. Aurinkokuvia on neljä kynttilän ympäri, samoin lumihiutaleita, tosin lumihiutaleet ovat joka toinen ylempänä ja joka toinen alempana.

Leikkaa sitten voipaperista vähän korkeampi kuin kuvat ja reippaasti kynttilän ympärystä pidempi pala. Kiedo voipaperi kynttilän ympärille tiukasti ja pidä kiinni toisella kädellä ylimääräisistä pätkistä. Voipaperi roikkuu siis molemmista päistä liian pitkänä ja sormilla nipistetään voipaperista aivan kynttilän sivusta niin, että paperi pysyy tiukasti kynttilän ympärillä. Toivottavasti tästä selityksestä ymmärtää – olisi pitänyt ottaa kuva tästäkin. Voipaperin on tarkoitus olla tiukasti kynttilän ympärillä ja pitää silkkipaperi tiivisti kynttilässä kiinni. Nyt kuumailmapuhalitimella aletaan kuumentaa kuvia, yhtä kerralla. Kynttilän pinnalla oleva steariini sulaessaan kiinnittää silkkipaperin kynttilään ja tiukalla oleva voipaperi pitää huolen siitä, että silkkipaperi tavallaan uppoaa kynttilään. Voipaperin pinta näyttää vähän märältä kun steariini on sulanut tarpeeksi ja silloin on aika lopettaa. Aikaa siihen ei kovin montaa sekunttia mene. Siirry kynttilän pinnalla seuraaviin kuviin sitä mukaan kun yksi on kiinnitetty. Tarkista välillä, että kuvat ovat kiinnittyneen kunnolla mutta varo, ettet ylikuumenna. Kynttilää ei ole tarkoitus sulattaa. Silkkipaperi katoaa lähes kokonaan ja näkyviin jää vain leimattu ja väritetty kuva.

Amerikkalaisissa ohjeissa olen nähnyt käytettävän vahapaperia. En ole yrityksistä huolimatta löytänyt vahapaperia Suomessa ja päätin siksi kokeilla voipaperilla. Hyvin toimii. Peloissani kuitenkin ensimmäisen kynttilän kanssa hankasin ensin vähän tavallista kynttilää (ei näitä joita nyt koristelin) voipaperin pintaan, mutta toista varten en sitä toistanut ja sama voipaperin pala toimi mainiosti. 

Ensimmäinen kysymys nyt tietenkin on se, että eikö tuo paperi syty tuleen kynttilää poltettaessa. No, vasta minä nämä tein, joten en ole ehtinyt niitä vielä polttaa ja testata, mutta eihän kynttilöissä olevat siirtokuvatkaan syty tuleen. Kynttilän reunoillahan nuo kuvat ovat eivätkä siellä liekissä. Mutta kuten kaikkien kynttilöiden kanssa, pidä silmällä kun ne palavat äläkä jätä niitä yksinään palamaan. 

Kuvien kanssa voikin sitten pelata sen mukaan kenelle näitä tekee. Jouluksi jouluisia kuvia ja/tai tervehdyksiä, synttäreiksi kukkia tai jotain muita kivoja kuvia, söpöläisiä kuvia tai jotain vähän rajumpaa, ristiäisiin viemisiksi vauvan nimi ja päivämäärä plus jotain vauvajuttuja, miksei vaikka joku tekstinpätkä kiertämään spiraalina kynttilän ympäri…

Mainokset

5 kommenttia

 1. junipa said,

  kiva idea. laitetaanko se silkkipaperi siis niin, että leimattu puoli tulee kynttilää vasten?
  sehän tulee sitten peilikuvana näkyviin, eikö? ei taida onnistua kirjainten kanssa?

  Tykkää

 2. Sari said,

  Ei kun just toisinpäin, eli se kuvan taustapuoli kynttilää vasten. Tekstitkin siis onnistuu.

  Tykkää

 3. junipa said,

  ahaa no sehän on sit tosi kätevää! pitää laittaa se kuumailmapuhallin joulutoivelistaan.
  se on muutenkin kätevämpi embossauksessa kuin silitysrauta.
  😀

  Tykkää

 4. elinarsku said,

  kiva idea! oiskos sulla vinkkiä kertoa, et mistä noita kuumailmapuhaltimia saa? oon kovasti yrittäny katsella, mut jotain on varmaan näössä vikaa ku ei oo sattunu kohalle…

  Tykkää

 5. Kynttilöitä « FinnStamper said,

  […] at 5:36 pm (Sekalaiset) Koristelin jokin aika sitten muutaman kynttilän. Ohjeet näihin löytyy täältä. Oli tarkoitus tehdä jouluisia mutta lipsuin vähän […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: