Ristiin rastiin

10.10.2014 at 10:48 (Art journal, Kierrätys ja tuunaus, Minikirjat) (, , , )

Vanhoista kirjoista vaan on niin kiva tehdä kaikkea. Olin ennen jyrkästi sitä mieltä, ettei kirjoja saa tuhota. Nykyään taas revin aivan suvereenisti sivuja niistä irti ja sidon uusia tilalle. Mutta tämähän ei olekaan kirjojen tuhoamista vaan minähän annan niille kokonaan uuden elämän!! Useimmat näistä kirjoista olisi joutunut vaikka minne, unohduksiin, tai tiedä vaikka jätepaperiin jos en olisi ottanut niitä käsittelyyn – ne kun on kirjastojen poistomyynneistä tai kirppiksien ”saa ottaa” -laatikoista. Sitä paitsi, pyrin lukemaan jokaisen kirjan, josta teen jotain muuta. Jos en ehdi lukea sitä ennen kun otan kannet käyttöön, säästän sivut kannettomina ja luen ne sitten joskus, tai jos haluankin käyttää sivuja, pyrin ottamaan ne niistä kirjoista, jotka olen jo lukenut. Useimmat, ellei kaikki, näistä kirjoista on sellaisia, joita tuskin olisin lukenut muussa tapauksessa. Kehitän tässä samalla siis myös omaa lukemistani ja otan jättisuuria harppauksia omalta mukavuusalueeltani poispäin. Tämän kirjan sisukset vielä odottaa lukemista.

Leikkasin sivut pois veitsellä ja tein tilalle kolme nippua kaikenlaisia papereista. Sivut on erikokoisia ja myöskin erivärisiä. Osassa on tekstiäkin vähän, osoitteita kirjekuorista yms.

Kannen sisäpuolelle liimasin kannen väriin natsaavan paperin.

Kokeilin ensimmäistä kertaa tällaista ristiin sidontaa. Se on suhteellisen helppo vaikka näyttää vähän monimutkaiselta. Tässä on siis 3 vihkoa. Sidonta aloitetaan niin, että ensin mitataan lankaa 10 kertaa kirjan korkeuden verran. Neula viedään keskimmäinen vihkon ylimmäisen reiän läpi sisäpuolelta ja tuodaan ulos selkämyksen ylimmäisestä reiästä keskeltä. Jätä sisäpuolelle noin 10 cm häntä. Ota sitten toinen vihko (eli siis järjestyksessä ensimmäinen kun se ensimmäisenä otettu on kerran keskellä). Vie neula ensimmäisen vihkon toisesta reiästä sisään ja tule takaisin ulos kolmannesta reiästä selkämyksen puolelle.

Nyt neula viedään keskimmäisen vihkon neljännestä reiästä sisään ja sitten viidennestä reiästä ulos. Tällä tavoin jatkeen alaspäin ja kun on päästy viimeisen reiän kohdalle, käännytään takaisin ylös ja jatketaan samalla tavoin taas ristiin ylöspäin. Kun kaikki ristit on valmiina, olet taas keskimmäisen vihkon ylimmässä reiässä. Nyt lisätään vielä se kolmas vihko ja jatketaan taas samoja ristejä ensin alaspäin ja sitten vielä ylös. Oikeastaan helppoa kuin heinänteko 🙂

Ennen Ossi Ojalan Otava-palkinnon saanut nuortenkirja Kahvila Sinuhe – nyt jotain ihan muuta.

2 kommenttia

 1. Täti Punainen said,

  Upea uusi kirjan elämä! Nätti tuo ristiin sidonta.:)

  Tykkää

  • Sari said,

   Se on kieltämättä kivan näköinen eikä ollenkaan niin hankala miltä se saattaa näyttää.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: