Ohjeet embossaukseen

09.03.2007 at 18:14 (Ohjeet, Ohjeet - embossaus) ()

Minulta usein kysytään, voiko FinnStamperin leimasimia käyttää embossaukseen eli kohojauheen kanssa. Voi. FinnStamperin leimasimilla voi tehdä juuri kaikkea sitä mitä kumileimasimillakin. Se, mikä ratkaiseen sen onnistuuko embossaus, riippuu musteesta. Musteen on oltava tarpeeksi märkää tarpeeksi kauan aikaa, jotta ehtii laittaa kohojauhetta kuvan päälle. Tällaiset musteet ovat yleensä joko erityisiä embossing-musteita kuten Top Boss, VersaMark, tai pigmenttimusteita. Dye-musteet kuivuvat yleensä liian nopeasti eivätkä siksi sovellu embossaukseen.

Yläkuvassa ankka on leimattu VersaMark-musteella.

Leimasinkuvan päälle ripotellaan kohojauhetta. Tässä on käytetty hopeista kohojauhetta. Itse tyhjennän kohojauheen aina leveäsuiseen rasiaan ja lusikoin jauhetta sieltä lusikalla.

Kun koko kuva on peitetty kohojauheella, kopistellaan ylimääräiset jauheet pois. Itse kopistelen ne suoraan leveäsuiseen rasiaan mutta jos käytät jauhetta siinä purkissa jossa se tulee, kopistele ylimääräiset jauheet ensin puhtaalle paperille ja siltä sitten takaisin purkkiin.

Kohojauhe tarttuu kuvan märkään musteeseen. Jos kohojauheen murusia on jäänyt muualle missä sitä pitäisi olla, poista ne varovasti joko askateluveitsen kärjellä tai pienellä vesiväripensselillä.

Nyt kohojauhe pitää kuumentaa. Kuumailmapuhallin on tähän kätevin apuväline. Hiustenkuivain ei käy. Se ei ole tarpeeksi kuuma ja hiustenkuivaimet puhaltavat liikaa jolloin jauhetta löytyy enemmän muualta kuin kuvan päältä.

Kuumailmapuhallin on hyvä lämmittää kun alat embossata. Laita kuumailmapuhallin päälle ja osoita sillä jonnekin ilmaan, missä se ei sulata mitään. Muutamien sekunttien päästä se on lämmennyt tarpeeksi. Kohdista nyt puhallin kohojauhotetulle kuvalle. Pidä kuumailmapuhallin paikoillaan kunnes kohojauhe alkaa sulaa. Yleisin virhe on heilutella kuumailmapuhallinta edestakaisin. Tällöin jauhe sulaa epätasaisesti ja mahdollisesti ylikuumenee joistain paikoista. Pidä siis puhallin paikoillaan kunnes jauhe alkaa yhdessä kohtaa sulaa ja muuttua kiiltäväksi. Siirrä sitten systemaattisesti puhallinta eteenpäin kohtiin jossa jauhe ei ole vielä sulanut. Älä palaa takaisin sellaisiin kohtiin joissa jauhe jo on sulanut.

Voit myös pitää kuumailmapuhaltimen kuvan alapuolella. Näin kohojauhe pääsee harvemmin ylikuumenemaan.

Jauhe on sulanut tarpeeksi kun se on kiiltävää ja tasaista ja appelsiininkuorta muistuttava röpelöinen on muuttunut sileäksi. Jos jauhe ylikuumenee, se litistyy ja ikäänkuin katoaa kortin sisälle. Jauheen on tarkoitus jäädä selvästi koholle.

Jos sinulla ei ole kuumailmapuhallinta, voit käyttää myös vaikka leivänpaahdinta. Pane paahdin päälle (ilman leipää) ja pidä korttia jauhepuoli ylöspäin leipäaukon päällä. Tarvittaessa siirtele sitä niin, että jauhe sulaa joka kohdasta. Voit pitää kortin reunoista kiinni pyykkipojilla, jos sormet meinaa palaa.

Sähköliesi toimii samalla tavalla. Pidä korttia kuuman levyn päällä, kunnes jauhe sulaa.

Silitysrauta toimii myös. Voit suojata silitysraudan pohjan keittiöfoliolla. Pidä rauta pystyssä ja pidä korttia jauhepuoli raudasta poispäin lähellä rautaa kunnes jauhe sulaa. Aseta höyrysilitysrauta niin, ettei höyryä tule.

Jos käytät värillisiä kohojauheita, musteen väri ei yleensä pahemmin (jos ollenkaan) näy sen alta. Tällöin ei myöskään ole pahemmin väliä minkä väristä mustetta käytät. Jos taas käytät väritöntä kohojauhetta, käyttämäsi muste näkyy sieltä läpi, eli saat musteen värisen embossauksen.

Distress kohojauhe

Distress kohojauheet ovat uusia mullistavia kohojauheita! Tim Holtzin Distress leimasintyynyt ovat saaneet kaverikseen yhteensopivia kohojauhevärejä. Erityisesti suunniteltu sopivan yhteen Distress Ink -musteiden kanssa, näissä kohojauheissa tulee esiin erityisiä vanhan ajan pintaominaisuuksia. Embossauksen jälkeen hankaa ”vapautuskiteitä” ja tulos on todella vanhan ja kuluneen näköinen.

Vinkkejä:

1. Ravista purkkia ennen jokaista käyttökertaa, jotta ”vapautuskiteet” sekoittuvat tasaisesti.

2. Kuten tavallistenkin kohojauheiden kanssa, käytä leimasinta, jonka pinnalla on kunnolla mustetta, leimaa työhösi, ripottele päälle Distress kohojauhetta ja kopistele ylimääräiset pois. Kuumanna kuumailmapuhaltimella (tai hellalla tai leivänpaahtimella) kunnes jauhe muuttuu hiukan tummemman sävyiseksi. Toisin kuin tavalliset kohojauheet, nämä eivät muutu kiiltäväksi.

3. Parhaan tuloksen saat kun käytät Distress kohojauheiden kanssa Distress Ink -musteita. Jos käytät embossaukseen VersaMark- tai pigmenttimusteita, saa saman mattapinnan näön ja tunnun mutta ”vapautuskiteissä” on vähemmän tai ei ollenkaan poishangattavaa.

4. Embossaa kuva ja anna jäähtyä muutaman sekunnin. Hankaa kevyesti embossattua kuvaa sormella tai sienellä poistaaksesi ”vapautuskiteet”. Joistakin väreistä vapautuu enemmän kuin toisista – se kuuluu asiaan ja on osa vanhan näköistä ilmettä.

5. Koska jotkut Distress kohojauheet vaihtavat väriä hiukan kuumennettaessa, tässä vihje milloin olet embossannut tarpeeksi: jos embossaus tuntuu jäähdyttyään hiekkapaperilta, sitä on kuumennettu tarpeeksi. Jos se taas tuntuu uimarannan hiekalta, kuumenna lisää.

6. Jotkut Distress kohojauheet näyttävät paremmilta tummalla paperilla, jotkut taas vaaleilla. Kokeile eri värejä niin saat kuvan siitä miten ne käyttää erilaisilla alustoilla embossatessa.

7. Kokeile myös kaksois-embossausta. Leimaa kuva valitsemallasi Distress Ink -mustetyynyllä ja embossaa toisella Distress kohojauhevärillä. Pohjalla oleva muste näkyy läpi kun hankaat kohojauhetta.

Kaksois-embossausvärit:

– Antique Linen/Tattered Rose
– Old Paper/Milled Lavender
– Tea Dye/Mustard Seed
– Vintage Photo/Peeled Paint
– Walnut Stain/Weathered Wood
– Black Soot/Fired Brick

7. Vanhanajan effektiin, ota Distress Ink -mustetta tai kirkasta koholeimasinmustetta sieneen ja tuputtele sitä paperille tai puulle ja embossaa Distress kohojauheella.

8. Värin ja pintakuvioinnin mahtavan yhdistelmän saat rypistelemällä tagin ja sipaisemalla koholla oleviin kohtiin kirkasta koholeimasinmustetta sienellä. Embossaa Distress kohojauheella ja anna jäähtyä. Sipaise toisen väristä Distress Ink -mustetta toisella sienellä ja hankaa se embossattuun tagiin. Tämä irrottaa samalla ”vapautuskiteet” ja värittää tagin taustaa.

Save

2 kommenttia

  1. Maria H. said,

    Kiitos, onpa hyvät ja selkeät ohjeet!! Pitää sännätä kokeilemaan tuon leivänpaahtimen avulla. Yritin aiemmin hiustenkuivaajalla, mutta se ei onnistunut. Silitysraudan kanssa tuo ei ollut hauskaa hommaa..

    Tykkää

  2. Sari said,

    Silitysrautaa minäkään en ole koskaan edes kokeillut mutta leivänpaahdin toimii hyvin. Pari vuotta meni paahtimen kanssa (ja sinä aikana siinä ei juuri leipiä ehtinyt paahdella) kunnes hankin kuumailmapuhaltimen. Nyt en sitä enää pois antaisi mutta tuossa leivänpaahdinhommassakaan ei ole mielestäni mitään vikaa. Kertaakaan en edes polttanut mitään mitä nyt vähän sormenpäitä.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.